Fuerteventura

Fuerteventura is het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden.
Het ligt het meest zuidoostelijk van deze tot Spanje behorende eilandengroep. Het ruim zeventienhonderd vierkante kilometer tellende eiland heeft een vulkanische oorsprong. Dat is zeer duidelijk te zien aan het glooiende landschap waarbij je op veel plekken kunt zien hoe de lavastromen de heuvels en bergen gevormd hebben. Hoe betrekkelijk schoonheid is merk je in hoe mensen het landschap beoordelen. Veel toeristen die Fuerteventura bezoeken vinden dat er een duidelijk tekort is aan ‘groen’, dat de natuur saai en dor is en dat eilanden zoals Gran Canaria en Tenerife mooier zouden zijn.

Wij betwisten dit graag, want wie goed kijkt die ziet dat Fuerteventura veel gezichten heeft en dat wat andere mensen saai noemen wij (en voldoende mensen met ons) juist die eenvoud in het decor zo prachtig vinden. Geen tientallen prikkels die op je af komen maar een prachtige samenstelling van elementen die elkaar aanvullen. Zo kent Fuerteventura meerdere natuurparken die ieder iets eigens hebben. Wat te denken van het uitgestrekte Parque Natural de Corralejo. Duizenden jaren aanvoer van kleine beetje Saharazand vanuit Afrika hebben gezorgd voor vele tientallen vierkante kilometers aan zandduinen. Hier vind je dan ook de grootste witte zandstranden van de Canarische eilanden waar zonaanbidders en watersporters vele dagen in het jaar genieten in een prachtige setting.

De hoeveelheid zonnen uren maken van Fuerteventura een zonbestemming pur sang. Het aantal dagen dat de zon niet schijnt is vrij klein. Een element waar je wel rekening mee moet houden is de wind, die lokaal vrij sterk kan zijn. Niet voor niets dankt het eiland haar naam aan de vrijwel altijd aanwezige passaatwind (‘fuerte ventura’ = sterke wind). Deze is vooral merkbaar in het noorden van het eiland (bij Corralejo) en aan de westkust.

Op vakantie naar Fuerteventura
Als je een vakantie naar Fuerteventura boekt dan moet je goed kijken naar wat je in je vakantie wilt doen. Het zou jammer zijn als je de verkeerde bestemming op het eiland kiest. Wie veel rond wil gaan toeren die kan bijvoorbeeld beter kiezen om een beetje centraal op Fuerteventura een hotel als uitvalsbasis te kiezen. Caleta de Fuste is daarvoor zeer geschikt. Deze vrij levendige badplaats is ook ideaal voor gezinnen met jonge kinderen vanwege het mooie zandstrand met rustige branding. Naturisten kiezen vaker voor Corralejo, El Cotillo of de badplaatsen aan de zuidkant van het schiereiland Jandía, omdat er hier volop ruimte is om zonder badkleding te zonnen. Watersporters kiezen vooral voor Correlejo, net als mensen die wat meer vertier op vakantie zoeken. Corralejo is zonder enige twijfel de meest levendige vakantiebestemming op Fuerteventura. Windsurfers weten ook steeds vaker de weg naar La Pared te vinden. Wie op het platteland wil genieten van de mooie dorpjes van Fuerteventura die zal helaas ontdekken dat het aantal hotelbedden in authentieke dorpjes zeer beperkt is. Enerzijds mooi omdat het oorspronkelijke karakter zo weinig mogelijk aangetast wordt, anderzijds is de keuze in slaapplekken erg klein als je bijvoorbeeld per fiets of met een huurauto een rondreis wil maken over Fuerteventura.

Klimaat
De constante passaatwind uit het noordoosten, de ligging nabij de evenaar, de invloed van de golfstroom en de nabijheid van de oceaan dragen allemaal bij aan het milde klimaat. Het is daarom niet verrassend dat Fuerteventura al jaren gezien wordt als één van de plaatsen met het beste klimaat en gezonde weercondities ter wereld.

De door Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten geselecteerde accommodaties zijn zonder uitzondering aangepast en geschikt om met rollator, scootmobiel of rolstoel vakantie te vieren. Van aangepast hotel, via aangepaste boot, tot een vakantiehuis voor gehandicapten: Wij regelen het voor u!
Op de meeste locaties kunnen wij u ook (thuis)zorg, hulp- en mobiliteitsmiddelen aanbieden.

Een aangepaste vakantie, reizen en vakanties voor gehandicapten? Wij maken het mogelijk!


  Caleta de Fuste, Elba Carlota **** (6 aangepaste kamers voor 1-3 volw. pers. of 2 + 1 kind)
  Club Elba Carlota is een zeer geliefd resort voor jong en oud! Direct aan het kindvriendelijke strand, met uitgebreide faciliteiten en een mooie tuin met maar liefst 3 zwembaden. En met de uitstekende half pension of all inclusive formule wordt het alleen maar genieten tijdens de zonvakantie. Uiteraard kunt u heerlijk genieten van de zon, maar het hotel biedt ook diverse sportmogelijkheden en ….Club Elba Carlota is een zeer geliefd resort voor jong en oud! Direct aan het kindvriendelijke strand, met uitgebreide faciliteiten en een mooie tuin met maar liefst 3 zwembaden. En met de uitstekende half pension of all inclusive formule wordt het alleen maar genieten tijdens de zonvakantie. Uiteraard kunt u heerlijk genieten van de zon, maar het hotel biedt ook diverse sportmogelijkheden en ….

  Caleta de Fuste, Hotel Sheraton **** ((1 aangepaste deluxkamers voor 1-3 volw. of 2 + 1 kind tot 13 jaar)
  Een exclusief hotel in een prachtige omgeving met fantastisch zeezicht. Hier kunt u culinair genieten van een van de vele specialiteiten van de diverse keukens.

  Corralejo, Hotel Bahia De Lobos**** (6 aangepaste kamers voor 1-3 volw. of 2 + 2 kinderen tot 14 jaar)
  Het hotel gelegen in de hoofdstraat van Corralejo is in 2013 kompleet vernieuwd en heeft slaapkamers met veel ruimte, een grote aangepaste badkamer en groot terras.

  Corralejo, Hotel Oasis Villa *** (4 aangepaste appartementen voor 1-3 volw. of 2 + 2 kinderen tot 14 jaar)
  Het hotel is 800m van centrum en strand van Corralejo. Hier treft u 2 zoutzwembaden. Verblijf eerste kind tot van 0-14 jaar is gratis en voor het 2e kind van 2 tot 14 jaar betaald u 50%.

  Corralejo, Hotel Oasis Papagayo*** (4 aangepaste appartementen voor 1-3 volw. of 2 + 2 kinderen tot 14 jaar)
  Het hotel is 800m van centrum en strand van Corralejo. Hier treft zoet- en zoutzwembaden van 25m en 50m u vele sport mogelijkheden en annimatie.

  El Castillo, Suitehotel Castillo San Jorge & Antgue & Suites *** (7 aangepaste appartementen voor 1-3 volw. of 2 + 2 k. tot 13j)
  Aparthotel Castillo San Jorge omvat 3 aparthotels, die gevestigd zijn in het Caleta de Fuste complex, slechts 500 meter van het centrum van de stad, waar men zeer goed kan winkelen. Het Castillo strand met een breed scala aan watersporten is 500 meter van het appartementenhotel.

  Jandia, Hotel Palacete ****” (3 aaangepaste kamers voor 1-4 pers.)
  Dit hotel heeft 54 kamers waarvan 3 aangepaste dubbel bedkamers voor maximaal 2 volwassenen
  Het hotel licht aan het zandstrand van Jandía. In het gezellige dorp Morro Jable (ongeveer 200 meter) vindt u bars, andere amusementsmogelijkheden en restaurants. De combinatie van service, comfort en natuur garanderen u een onvergetelijke vakantie….

  Reizen en vakanties voor gehandicapten? Rolstoelreizen en vakanties? Jongeren? Ouderen? Senioren?
  Ook met een fysieke beperking is bij Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten van alles mogelijk!!

  U kunt de volgende hulpmiddelen huren zoals een tillift, (elektrische) rolstoel, bed papagaai, rollator en een scootmobiel.

  >Momenteel hebben wij nog geen zorg medewerker op dit eiland beschikbaar.

  De bezienswaardigheden van Fuerteventura
  Men zegt wel eens dat er op Fuerteventura weinig te zien valt. Buiten het feit dat we dat zeker willen betwisten vragen we ons dan af wat mensen van een vakantie verwachten? Wil je tien pretparken, twintig grote shoppingmalls en vijftig excursiemogelijkheden dan zit je hier niet op de juiste plek. Wil je echter kunnen genieten van prachtige stranden in alle soorten en maten, sfeervolle dorpjes en een mooi landschap dan zit je op Fuerteventura prima. Het landschap wordt wel eens saai genoemd. Te kaal, te weinig variërend, te weinig wow-momenten. Laten we zeggen dat schoonheid absoluut een subjectief begrip is. Als je ergens in het landschap van Fuerteventura staat en uitkijkt naar prachtige vulkanische glooiingen en verder niemand hoort of ziet dan is dat volgens ons puur genieten. Geen duizenden prikkels maar kijkend naar de blauwdruk van hoe vulkanisme het eiland heeft laten ontstaan. De één zal dit wel waarderen en de ander zal zich afvragen wat we in hemelsnaam bedoelen.

  Natuurparken
  Ongeveer twintig procent van Fuerteventura bestaat uit natuurparken. Deze parken zijn beschermd gebied vanwege de flora, fauna en ecologische omstandigheden. Elk van deze natuurparken heeft een eigen gezicht. Zo bestaat het Parque Natural de Corralejo uit golvende duinvlaktes met lichte begroeiing. Een vergelijkbaar stukje natuur vind je in het zuiden van het eiland in de provincie Jandía. Het oostelijke deel van Parque Natural de Jandía bestaat uit vergelijkbare zandvlaktes. Het enige verschil is dat deze niet helemaal doorlopen tot aan de zee. De rest van dit grootse natuurpark bestaat uit prachtige bergpartijen die eigenlijk het mooiste zijn als de zon schijnt en er tegelijkertijd donkere wolken boven hangen. Een derde natuurpark dat vermeld moet worden is Parque Rural de Betancuria. Prachtig vulkaanlandschap met soms prachtige uitzichtpunten is het hoofdbestanddeel van dit park. Vogelliefhebbers kunnen hier op verschillende plekken volop vogels spotten. Als het goed is zouden er enkele honderden verschillende soorten te bespeuren zijn.

  Miradors
  Het Spaanse woord ‘mirador’ betekent letterlijk uitzichtpunt. Op Fuerteventura heb je verschillende plekken waar je een prachtig uitzicht hebt. Sommige van deze plekken hebben een eigen parkeerplaats met vaak ook een eigen terras gekregen. Deze miradors staan met hun naam op kaarten vermeld en de meesten staan ook duidelijk met wegwijzers langs de weg aangeduid. Deze miradors zijn over het algemeen de allerbeste plekken binnen een bepaald gebied om van het uitzicht te genieten. Dat is dan ook de reden dat men ze op deze plekken heeft aangelegd. Mocht je er met de auto op uit gaan dan moet je bij deze prachtige plekjes op Fuerteventura zeker even stoppen. Houd er rekening mee dat je bij sommige miradors nog een stukje moet wandelen voor het beste uitzicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Mirador de Vallebrón en bij Degollada de Los Granadillos.

  Musea
  Fuerteventura telt ruim tien musea en officiële bezienswaardigheden. Grote musea waar je uren rond kunt wandelen kom je op het eiland niet tegen. Alle musea zijn klein wat betreft opzet. De musea liggen verspreid over het eiland. Houd er rekening mee dat de meeste musea en bezienswaardigheden op maandag gesloten zijn. Niet zelden is ook de zondag een sluitingsdag.

  Stranden
  Fuerteventura biedt een enorme hoeveelheid aan stranden. Het leuke is dat bijna ieder strand haar eigen karakter en publiek heeft. Zo zijn de stranden bij Corralejo, El Cotillo en La Pared erg populair onder surfers. Het strand van Caleta de Fuste is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, omdat dit goudkleurige zandstrand beschut ligt waardoor er amper golfslag of stroming is. De vele gouden stranden rondom Costa Calma, Esquinzo, Jandía en Morro Jable zijn allemansvrienden. Er is voldoende wind om te windsurfen, maar de zee is over het algemeen ook rustig genoeg om te zwemmen. De brede zandstranden bij Jandía en Los Gorriones zijn ideaal voor mensen die de ruimte willen hebben. De stranden zijn hier zo groot dat je op rustigere dagen honderden vierkante meters strand voor jezelf hebt. Fuerteventura telt ook een aantal zwarte stranden. Sommige zoals Playa de los Muertos bestaan uit zwart zand, anderen zoals Playa Pozo Negra bestaan uit grote zwarte kiezels.

  Dorpen

  El Cotillo
  De oude haven van het vissersdorp El Cotillo was vroeger zeer belangrijk als exporthaven van Fuerteventura. Tegenwoordig heeft het dorp twee havens, namelijk de oude en nu een nieuwe ‘Puerto Commercial’. Het deel van El Cotillo wat rondom de oude haven ligt ademt een gemoedelijke sfeer uit. De pittoreske straten langs de wit met blauwe huizen stralen een bepaalde rust uit. De nieuwe haven die in het zuiden ligt heeft een aantal heerlijke restaurantjes waar je natuurlijk de meest geweldige vis op het menu zult vinden.

  Betancuria
  De voormalige hoofdstad van Fuerteventura heeft een aantal historische gebouwen in het centrum. Zo is er een parochiekerk Santa Maria, een paar paleizen en oude burgerwoningen met prachtige lieflijke balkons. De Santa Maria kerk is open voor publiek en er worden zelfs rondleidingen gegeven. Vanaf het uitkijkpunt ‘Mirador de Morrovelosa’ heb je een uitmuntend uitzicht over het eiland.

  Corralejo
  In het noordoosten van Fuerteventura liggen de allermooiste witte stranden. De grote stranden (Grandes Playas) maken deel uit van het grotere natuurpark dat je hier vindt. Deze stranden van Corralejo worden veel bezocht door surf en kite liefhebbers. De wind op dit eiland maakt het namelijk erg geliefd voor het beleven van deze sporten. Maar ook de oude binnenstad en haven van Corralejo zijn zeer geliefd bij toeristen. Het dorp ligt om de haven gebouwd. Van hieruit vertrekken verschillende boottochten.
  www.allesoverfuerteventura.nl/corralejo.htm

  Pico de la Zarza
  Als je van een stevige wandeling houdt zit je goed op Fuerteventura. Zo behoort het beklimmen van de Pico de la Zarza tot de mogelijkheden. Vergis je alleen niet in de snel oplopende temperaturen die er op het eiland voorkomen. Het beklimmen van dit hoogste punt op het eiland duurt ongeveer een uurtje of vijf. Het is vooral pittig omdat er zo goed als geen schaduw te vinden is en het behoorlijk stijl verloopt. Maar de traktatie op het einde is natuurlijk fenomenaal. Je hebt vanaf hier het allermooiste uitzicht over Fuerteventura.

  Parque National de Jandía
  Fuerteventura heeft drie grote natuurparken. Parque National de Jandía is hiervan de grootste. Het park ligt op het schiereiland Jandía wat tevens de hoogste berg van het eiland in huis heeft. Dit is de ongeveer 800 meter hoge berg met de naam La Zarza. Vele soorten vogels zoeken het beschermde gebied van dit park graag op. Het natuurpark kenmerkt zich met woestijnachtige duinlandschappen, vulkanisch gesteente en vele unieke plantensoorten.

  Morro Jable
  In het zuiden van het schiereiland Jandía ligt de bekende toeristische plaats Morro Jable. Dit gezellige dorp heeft veel te bieden qua (vis)restaurants en winkeltjes. Omdat het strand vlakbij is trekt het veel toeristen die er graag in één van de nabij gelegen hotels verblijven. Bij het strand is een prachtige vuurtoren die tevens het “gewone” strand scheidt van de naturisten stranden in het noorden. Morro Jable staat redelijk goed bekend om zijn Aloë Vera. Er is zelfs een informatiecentrum over deze plant en zijn heilzame werking.

  American Star
  In het westen van Fuerteventura ligt aan een rustig stuk strand van Playa de Garey een oud schip in de kust. Het is de ‘American Star’ wat behoorde tot de maritieme sector van de Verenigde Staten. Door de sterke stroming en aanhoudende stormen is het schip in 1994 in tweeën gereten en was het niet meer mogelijk om hem gemakkelijk te verplaatsen. Nu is het een indrukwekkende toeristische attractie. Het is wel af te raden om op onderzoek uit te gaan in en om het schip. In het verleden heeft dit namelijk door de sterke stroming een aantal levens opgeëist. Het is niet eenvoudig om bij dit stuk strand te komen. De wegen zijn vrij slecht en een duidelijke route aanwijzing ontbreekt.

  Caleta de Fuste / Costa Caleta
  Deze badplaats is gewild om zijn diverse watersportmogelijkheden en golftoernooien. Doordat het in een redelijk beschutte baai ligt heb je iets minder last van de wind. Verder zijn alle vakantiefaciliteiten aanwezig. Er zijn voldoende hotels, restaurants, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Vlak Caleta de Fuste liggen de zoutpannen van Salinas del Carmen. Hier is tegenwoordig een goedbezocht zoutmuseum gevestigd.
  informatie over zoutmuseum Museo de la Sal

  La Lajita Oasis Park
  In het zuiden van Fuerteventura ligt een prachtig park met verschillende dieren, dierenshows en botanische tuinen. Dit is het ‘La Lajita Oasis Park’. Voor kinderen heeft het park veel te bieden. Er zijn zeehonden shows, papegaaien shows en een roofvogel show te bezoeken. Het meest bijzondere om te doen is de kameel safari.

  La Atalayita
  Vlak bij het vissersdorp La Lajita ligt de archeologische vindplaats La Atalayita. De aanwezigheid van zoet water, de mogelijkheden voor vee om te grazen en de beschutte ligging zorgden samen voor goede omstandigheden om hier vele jaren geleden een nederzetting te bouwen.

  Algemene informatie Fuerteventura
  Officiële naam: Fuerteventura
  Oppervlakte: 1.633,3 km²
  Hoofdstad: Puerto del Rosario
  Vliegduur: circa 4 uur en 30 minuten

  Bevolking
  Fuerteventura telt circa 140.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad woont. Veel inwoners hebben bloedbanden met Spanje, maar onderscheiden zich graag van het vaste land. Naast de lokale bevolking wonen er op Fuerteventura veel Zuid-Amerikanen, Britten en andere buitenlanders, die er genieten van een zonnig pensioen. De voertaal op Fuerteventura is Spaans. In de toeristische gebieden wordt goed Engels en Duits gesproken.

  Elektriciteit
  Op het eiland heeft u in sommige gevallen een verloopstekker nodig.

  Eten en drinken
  Op het eiland kunt u genieten van de Canarische keuken met heerlijk verse vis- en vleesgerechten. Vegetarische maaltijden zijn dankzij de lokale groenteteelt zeer smaakvol.

  Het kraanwater kunt u beter niet drinken. U kunt dit water wel gebruiken om uw tanden mee te poetsen en de mond te spoelen. Zorg dat u zelf voldoende flessen water aanschaft.

  Geldzaken
  Op Fuerteventura wordt betaald met de euro.
  Pinautomaten zijn in ruime mate aanwezig. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

  Klimaat
  Het eiland heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn in de winter gemiddeld 20 graden en in de zomer gemiddeld 25 graden. Fuerteventura wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd.

  Tijdsverschil
  Op Fuerteventura is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

  Verkeer en vervoer
  Het eiland beschikt over een moderne wegeninfrastructuur. Twee autosnelwegen verbinden noord en zuid en regelmatige diensten van autobussen bereiken alle punten van het eiland.