Portugal aangepaste vakantie


Portugal Algarve
In het meest zuidelijke deel van Portugal vind u de Algarve, een eldorado voor de natuurliefhebber. Over de rolstoeltoegankelijke paden kunt u genieten van de prachtige goudgele kusten,rotsformaties en een verscheidenheid aan begroeiingen.
Maak kennis met de vriendelijke Portugese bevolking die behulpzaam is maar zeker niet opdringerig.
In de vele oude dorpjes lijkt het of de tijd even heeft stilgestaan. Vanaf de vele terrasjes is het genieten van de stijlvolle Portugese architectuur. De vele winkeltjes en terrasjes zijn niet altijd toegankelijk maar men zal er alles aan doen om u het voor u toegankelijk te maken!

Reizen en vakanties voor gehandicapten? Rolstoelreizen en vakanties? Jongeren? Ouderen? Senioren? Ook met een fysieke beperking is bij Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten van alles mogelijk!!

  Portugal Lagros villa-appartementen
  Deze prachtige Villa met 2  aaneengeschakelde  appartementen en een vrijstaand 2 pers. appartement zijn super aangepast voor mensen met een beperking. Alle denkbare hulpmiddelen zijn aanwezig.  Daarnaast zijn de appartementen  sfeervol en huiselijk ingericht. Dit is mede te danken aan de gastvrije lieve eigenaars die alles in  het werk stelt om het uw naar u zin te maken. Aangepast (rolstoel)vervoer staat vrij tot uw beschikking. De appartementen staan op een berg op zo’n 5 km afstand van de stad Lagos. Met de rolstoel of scootmobiel kunt u tochtjes maken door de bergen met schitterende vergezichten. Op het terras bij de appartementen is het heerlijk vertoeven, ook het verwarmde aangepaste zwembad ontbreekt niet! Met de Barbecues  maak u uw avonden onvergetelijk.

  Reizen en vakanties voor gehandicapten? Rolstoelreizen en vakanties? Jongeren? Ouderen? Senioren? Ook met een fysieke beperking is bij Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten van alles mogelijk!!


  Alle denkbare hulpmiddelen zijn aanwezig of kunnen gerealiseerd worden zoals:

  • Elektrische rolstoel (extra zware accu)
  • strandrolstoel;
  • Tillift zowel passief als actief
  • WC-stoel, dochestoel, badbrancard ;
  • Hoog-laag bedden met papegaai;
  • Thuiszorg kan voor u geregeld worden

   Reizen en vakanties voor gehandicapten? Rolstoelreizen en vakanties? Jongeren? Ouderen? Senioren? Ook met een fysieke beperking is bij Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten van alles mogelijk!!

  Excursies en activiteiten
  Vanuit de villa zijn diverse uitstapjes te realiseren met het aanwezige eengepaste vervoer.
  Op de stranden zijn op verschillende plaatsen plankken aanwezig voor rolstoelen. De wegen zijn vaak oud en bestaan uit keitjes daarnaast kan u gebruik maken van de asfaltwegen. De lokale bevolking is hieraan gewend en zal u voorrang geven en u vriendelijk bejegenen!

  Cabo de São Vicente
  moet u beslist gaan bekijken. Deze enorme hoge kliffen en rotspartijen zijn goed te zien vanaf het de toegankelijke wandelpaden. Op Ponta Sagres een nabij gelegen uitloper hiervan met daarop een Fort die u kunt bezoeken. Op deze schitterende plaats is de enorme kracht van de branding goed te zien. U zult verbaasd zijn over de krachten van de natuur!

  Portugese avond
  Een traditionele Portugese avond met live Fado muziek mag natuurlijk niet ontbreken in dit geweldige land! 4 gitaristen een zanger en zangeres vullen het restaurant met geweldige muziek! Hierbij kunt u genieten van de overheerlijke Portugese gerechten.
  De eigenaars van het villa appartement kan u hier alles over vertellen.
  Zij verzorgen desgewenst de reservering en het vervoer heen en terug.

  Rondvaart
  Vanuit de verschillende havens kan u rondvaarten maken op een aangepaste boot waar elektrische rolstoelen op kunnen. Ontdek de grotten en rotsformaties, met een beetje geluk komt u onderweg ook nog dolfijnen tegen.

  Winkelen
  Wat dacht u van lekker slenteren/rijden door de gezellige dorpjes waar de tijd even heeft stil gestaan. Niet altijd toegankelijk! Geen probleem er is altijd wel een plank waarmee een winkel toegankelijk word gemaakt en anders
  komen ze gewoon naar buiten met hun koopwaar. Zomaar op een plein een sinasappelboom met daaronder een gitarist die de sfeer nog romantischer maakt.
  Portugal een land van veel mogelijkheden. Komt u er even niet uit er is voldoende documentatie aanwezig in de villa. De gezellige eigenaars staan te poppelen om u te helpen.


  Algemene informatie
  Officiële naam: Portugal
  Continent: Europa
  Oppervlakte: 92.212 km²
  Hoofdstad: Lissabon
  Inwoneraantal: ruim 10,5 miljoen inwoners
  Regeringsvorm: Parlementaire Democratie

  Taal
  In Portugal word er Portugees gesproken maar met Engels kan u ook goed uit de voeten in Portugal.

  Bevolking;
  De Portugese cultuur is een zeer interessante maar ook veelzijdige cultuur. De Portugezen zijn vooral erg trots op de cultuur van de Fadomuziek en de volksdans. Deze zijn een lust om te horen en te zien! De Prachtige monumenten die gebouwd zijn in typische Portugese stijl, en de religie maken dit helemaal af. Van oudsher wordt er veel gevist. Op de rotsen staan vaak vissers op griezelige smalle richels te vissen. In de druk bezochte markthallen wordt de vis aan de man gebracht.

  Eten
  De Portugese keuken is zeer gevarieerd. Er wordt veel vis gegeten vooral gedroogde kabeljauw (carne, peixe ou frango) is een bekend Portugees gerecht Populair is ook kip met piri-piri.

  U kunt het kraanwater gewoon drinken.
  Er wordt vaak stevig geluncht daarom moet u er rekening mee houden dat de winkels tijdens de lunch gesloten zijn!

  Verkeer en vervoer
  Er zijn snelwegen in Portugal voor sommige moet u tol betalen. Er zijn veel wegen met keitjes maar om die te vermijden is het heel gewoon om gebruik te maken van de geasfalteerde weg. De Portugese bevolking is erg vriendelijk, begripvol en passen hun snelheid aan.
  In Portugal is rolstoelvervoer op bestelling aanwezig. De gewone busdiensten zijn niet geschikt voor rolstoel gebruikers.
  Het treinverkeer met een rolstoel hoort tot de mogelijkheden en net als in Nederland kunt u een speciaal nummer bellen om assistentie te vragen bij het in- en uitstappen.

  Tijdsverschil
  In Portugal is het een uur vroeger.

  Elektriciteit
  In Portugal treft u de zelfde netspanning aan als in Nederland.

  Geldzaken
  Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd (American Express, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa). Travellers cheques in euro’s worden ook geaccepteerd.
  Het is gebruikelijk om 10% fooi te geven

  Klimaat
  Portugal heeft een mediterraan klimaat. In het noorden van Portugal is het wat frisser en vochtiger dan in het zuiden (de Algarve) . Daar is het meestal het hele jaar door droog en zonnig. Naarmate men van de kust weggaat en de Spaanse grens nadert, stijgt de temperatuur. Portugal kent geregeld lange, droge periodes. In februari en maart valt vaak de meeste regen.

  Portugal de Algarve.
  Het ontvluchten van de winter en het vuurwerk met oud en nieuw was altijd al een wens van mij. Door de onverwachtse knallen heb ik veel last van spasmen.

  Stichting (en reisbureau) Challengeresorts maakte het mogelijk. Samen met mijn Hulphond Binky, 2 adl-hulpverleners en een klein groepje medereisgenoten zijn we naar de Algarve in Portugal geweest

  Na een verzorgd transfer door Sjaak(van Challenge Resorts) waarbij de rolstoelen netjes gedemonteerd werden, konden we op vliegveld Faro alles weer snel monteren om naar onze vakantiebestemming te gaan..

  De rolstoelbusjes stonden al klaar om ons naar hotel Riverside te brengen in Ferrugado. Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen. Het hotel staat als goed rolstoeltoegankelijk overal vermeld dus dat kon eigenlijk niet misgaan.

  Niets was echter minder waar! Ik kon met mijn elektrische-rolstoel bijna niet door de deuren (ik heb gewoon een standaard maat rolstoel). Het toilet was helemaal niet toegankelijk. Douchen was niet mogelijk doordat er een scheidingswand tussen staat waardoor de adl-hulpverleners de gasten dus niet konden helpen met het douchen . Ook de toegangsdeur vanuit de lobby naar de kamers was niet elektrisch zodat ik steeds moest telefoneren of appen om te vragen of de adl-hulpverleners de deur open kwamen doen. De deur van het restaurant konden we vanuit de rolstoel niet zelf openen. Daardoor ben je dus extra afhankelijk en dat is voor mij niet de juiste insteek. Zelfredzaamheid is erg belangrijk.

  Het hotel was wel aangepast maar -zo bleek-, zeer zeker niet voor mensen die helemaal afhankelijk zijn van een rolstoel. Senioren en mensen die wat moeilijker lopen kunnen zich daar prima redden, maar voor ons was dit geen optie! De reisorganisatie bleek over de mogelijkheden van het hotel en de ondersteuning door de organisaties ter plekke helemaal verkeerd te zijn geïnformeerd.

  Toch hebben we het een aantal dagen geprobeerd en al onze humor in de strijd gegooid, om er toch nog wat van te maken.(uiteindelijk, de slingers moet je zelf ophangen…) Sjaak hebben we natuurlijk meteen op de hoogte gesteld evenals onze thuis blijvers. Een kant en klare oplossing was er zo maar niet! Maar dat was de eer te na van Sjaak!  Na 2 dagen intensief zoeken en onderhandelen met het hotel en andere accommodaties in de buurt . Kwam Sjaak met een voorstel om te verkassen naar werkelijk geheel aangepast Villa-appartementen in Lagos. Natuurlijk zeiden wij volmondig “JA”!

  De Engelse eigenaars van de Villa-appartementen,  Hazel en Bran kwamen ons als reddende engeltjes op oudejaarsdag ophalen uit het hotel en brachten ons met het bijbehorend rolstoelvervoer naar onze nieuwe stek in Lagos. Er was meteen een gemoedelijke sfeer. Hazel en Bran zijn zulke lieve mensen je voelt je meteen thuis bij hen.

  Aangekomen bij de villa appartementen was ik erg verbaasd. Hier was echt aan alles gedacht.
  Alle aanpassingen die je kon bedenken waren er! En zeker zo belangrij, een goedgevulde koelkast, een tafel vol hapjes en een fles champagne.

  De temperatuur was in december tussen de 17 en 21 graden dus we konden lekker buiten zitten op het terras. Het is dan ook een heel apart gevoel om op nieuwjaarsdag op het terras te kunnen ontbijten. We hebben geen gebruik van het zwembad gemaakt omdat het nog te fris was.

  Ik maak samen met Binky graag ritjes door de natuur met de elektrische rolstoel. Ik kan u zeggen, ben beslist niets te kort gekomen. Slingerend over alle weggetjes (niet altijd even begaanbaar, maar dat maakt het juist spannend) ging ik soms boodschappen doen in het nabij gelegen dorp Lagos.

  De adl-hulpverleners toverden iedere dag weer een heerlijke maaltijd op tafel. Zij hielpen ons geweldig en ook zij vonden het leuk om zelf te koken ! Dit zelf verzorgen van de maaltijden heb ik als positief ervaren, je hoeft je namelijk niet aan bepaalde tijden te houden. Als groepje kan je gezamenlijk invulling geven aan de dag!

  Met de Rolstoelbus, waarover wij vrij konden beschikken hebben we diverse excursies gedaan. Ook liet Hazel ons de mooie plekjes zien van de Algarve. Een gast die al eerder in Portugal geweest was, reed ons naar die prachtige plekjes in de Algarve. Ook het dagje winkelen ontbrak niet. Waarbij natuurlijk de nodige koffie met gebak genuttigd werd.

  Heerlijk met een boek of iets anders, in Januari op het terras, in de zon met een drankje. Wie wil dat nou niet?
  Binky kon de hele dag loslopen door de tuin, ook hij had vakantie!

  De dagen vlogen voorbij, al snel kwam de dag van vertrek. Koffers pakken en weer terug naar Nederland. De transfer naar vliegveld Faro verliep vlot en ontspannen. Het in en uitstappen in het vliegtuig is altijd wat vermoeiend doordat je uit de rolstoel moet. Dat weet ik en laat het gewoon over mijn heen komen. Even zelf niet de gehele regie hebben, het mag van mij!

  Deze villa-appartementen komen beslist weer op mijn verlanglijstje, graag een keer in de zomer waarbij ik gebruik kan maken van het zwembad en we gezellig met elkaar kunnen barbecueën.

  Portugal, Hazel en Bran jullie hebben mijn hart gestolen.

  Ook Challengeresorts en de adl-hulpverleners  hebben deze vakantie tot een onvergetelijke ervaring gemaakt.

  Broncode: klimaatinfo nl./portugal

  Portugal Airport Faro