Veel gestelde vragen

Wist u dat:

Wist u dat er in het vliegtuig, bij in EU geregistreerde luchtvaartmaatschappijen, 2 hulpmiddelen en medische bagage kosteloos mag meenemen

a. waaronder een (elektrische) rolstoel, scootmobiel en of tillift indien u een dokters attest/verklaring heeft met de medische noodzaakb. u aan medische bagage mag mee tot 15kg in Nederland, 32kg in België en Duitslandc. er op vele luchthavens meerdere vormen van kosteloze begeleiding aangevraagd kunnen worden die u tot uw vliegtuigstoel brengt **d. er op luchthavens vaak gratis gebruik van een rolstoel mogelijk is.e. de luchtvaartmaatschappijen uw hulpmiddelen vervoeren op uw eigen risico.f. u zelf verantwoordelijk bent voor het beschermen en vliegreis gereedmaken van uw hulpmiddel.Wij kunnen u helpen met het verstevigen en beschermen van uw hulpmiddelen.g. U bij vertraging van 3, 4 of meer uren vergoedingen oplopend tot vele honderden Euro’s kan krijgen.Hiervoor moet u wel uw boardingtickets bewaren. Wij helpen u met de terugvraag.

De kosten van uw (thuis)zorg kan naar diverse landen overgezet worden

a. Zodat deze kosten niet op het vakantie budget rustenVaak hulp- en mobiliteitsmiddelen door de verzekering worden vergoed

b. u in sommige gevallen de kosten kan terug krijgen voor benodigde hulpmiddelen zoals: hoog-laag bed, tillift, douchstoel, e.d.Wij helpen u hiermee door voor de vakantie met een pro-forma factuur te voorzien waarmee de vergoeding bij de verzekering al voor de vakantie aanvragen kan worden. Voor uw vakantie weet u dan al waar u aan toe bent.

U soms de dagvergoeding kunt terughalen als u in een verzorgingsomgeving woont

a. volgens de wet mag u 2 weken op vakantie zonder dat uw verblijfsplaats vervaltb. Als u ruim van te voren bij de personeelsafdeling van uw verzorgingsomgeving uw vakantie bekend maakt.Kunnen kosten gemaakt voor voeding, verzorging en begeleiding uit uw dagvergoeding die de instelling voor u krijgt gespaard en teruggevraagd worden.c. Op deze wijze zijn klanten die dachten dat het voor hun een vakantie niet meer mogelijk was voor het eerst in jaren weer op vakantie gegaan

Voorkom beschadigingen van uw rolstoel of scootmobiel en maak uw reis comfortabel

a. Wij kunnen voor u een extra zitsteunen laten maken zodat u in het vliegtuig of bus minder vermoeid raakt tijdens uw reisb. Wij kunnen voor u verstevigingsstangen maken die voorkomen dat uw frame krom wordt getrokkenc. Uw van inpak materiaal voorzien om uw rolstoel beter te beschermend. Wij bieden u individuele opvang en begeleiding bij incheck en hulp met het beschermen van uw mobiliteitsmiddelen voor de vliegreis

Extra mogelijkheden die uw reis en verblijf kunnen veraangenamen die u bij ons een bestellenWat dacht u van:a. temperatuur regulerend vest voor als u temperatuur gevoelig bent!Door de actieve koeling worden de temperatuur overgangen of activiteiten in uw vakantie minder belastend en kunt u meer genieten.b. een lichtgewicht Hypocampe rolstoel met dubbele wielen waardoor het strand, in de zee, bos of sneeuw mogelijk wordt.c. een Swiss Trac waarmee uw een handbewogen rolstoel zelf elektrische kunt voor trekken

Annuleringsverzekering

Wist u dat:

– uw annuleringsverzekering binnen 2 weken na boeken afgesloten moet worden.

– alle standaard annuleringsverzekeringen een maximaal bedrag per persoon per vakantie hebben van € 1.500,–, u kunt dit bedrag tegen meerkosten verhogen bij uw verzekerinsmaatschappij.

– Dat er maar begrenst aantal redenen zijn waarop u kunt annuleren en er ziens kort ook verzekeringen zijn waarbij u 75% terugkrijgt als u geen annuleringsrede opgeeft.

– Dat u bij uw annuleringsverzekering ook een voorwaarde persoon kunt opgeven.Stel u kat blijft thuis en de persoon die hem verzorgt kan niet meer. Dan is deze persoon als hij opgegeven is als voorwaarde persoon voldoende grond om de vakantie te annuleren.

– Dat u desgewenst ook bij ons een speciale annuleringsverzekering kan afsluiten die 100% vergoed bij de reguliere redenen en 75% als u zonder rede annuleert.

Reisverzekering

Wist u dat:

– U bij de meeste verzekeringen u verzekerd bent tegen de dag waarde van uw spullen.Dat er verzekeringen zijn die wel 2 jaar lang de dagwaarde vergoeden.

– Als u een (elektrische) rolstoel of scootmobiel meeneemt deze maar zeer beperkt gedekt is.Dat als u het bij de verzekering aan geeft u deze extra kan verzekeren tegen meerkosten.

– Dat u desgewenst ook bij ons een speciale verzekering, die tot 2 jaar ouderdom van uw bagage, voor terug krijgen van de nieuw waarde kan afsluiten.

Transfer tussen luchthaven en thuisIndien u wenst regelen wij voor u aangepast vervoer van thuis tot de luchthaven en andersom.Door de chauffeur wordt u geholpen met uw bagage vanuit uw woning tot in de auto.

Bagage-hulp en rolstoelopvangDesgewenst wordt u op de luchthaven wordt u, 2 ½ uur voor het vertrek, opgevangen door een medewerker van ons. Deze staat klaar met rolstoel en/of bagagekar om u met uw bagage op te vangen.

Incheck-hulpIn dien u wenst wordt u door onze medewerker begeleid naar de incheckbalie en geholpen met het inchecken van u en uw bagage. Na het inchecken wordt u begeleid en aangemeld bij de ‘begeleid en reizen service balie’ / wachtruimte op het vliegveld. Deze dienstverlening wordt op enkele vliegvelden in zowel België, Nederland als Duitsland gegeven.

Tijdens een korte koffie-,theepauze worden met u alle reis- en verblijfbijzonderheden besproken.

Aanmelden bij assistentiebalie en groot bagageOnze medewerker brengt u naar de assistentie balie, hier wordt uw rolstoel of schootmobiel door ons, onder u toezicht en verantwoording, ingepakt en als van te voren aangemeld verstevigd met extra stangen. Bij elektrische rolstoelen helpen wij u de elektrische bediening los te halen en te beschermen. U krijg van ons gereedschap mee om de bediening op de plaats van bestemming weer vast te zetten.Door de begeleiding-service wordt u 1 uur voor vertrek opgehaald, door de douane geloodst en naar het vliegtuig gebracht. In het vliegtuig wordt u met een mini-rolstoel naar uw vliegtuigstoel gebracht.

Handbewogen rolstoelIndien u een handbewogen rolstoel heeft mag deze vaak meegenomen worden tot de vliegtuiggate. U wordt dan wel gevraagd voor een bepaalde tijd in de vertrekhal aanwezig te zijn om als eerste het vliegtuig met de minirolstoel te betreden,Uw eigen rolstoel wordt dan als laatste in het vrachtruim geplaatst. Losse onderdelen van uw rolstoel zult u zelf moeten vastzetten of meenemen het vliegtuig in zodat zij tijdens het transport niet weg kunnen raken.

Elektrische rolstoel en scootmobielDeze worden tijdens het inchecken door personeel van de luchtvaartmaatschappij naar de bagageafdeling gebracht.Losse onderdelen van uw rolstoel zult u zelf vast moeten zetten zodat zij tijdens het transport niet weg kunnen raken.Als u geboekt hebt met begeleiding wordt u geholpen met het beschermen en vastzetten van alle losse onderdelen van uw rolstoel. Als laatste moet u uw rolstoel of scootmobiel elektrische ontkoppelen (zekering of plug los) en vrijschakelen zodat deze geduwd kan worden en vergeet niet zelf de sleutel mee te nemen. (alleen in Düsseldorf mag u met een elektrische rolstoel tot de gate op Schiphol lukt dit soms in speciale situaties)

Op het vliegveld wordt u door vliegveld begeleidingspersoneel (vermoedelijk als laatste) van boord gehaald en tot de opstapplaats van de hoteltransfer gebracht.

Hier wordt u dan opgevangen door een chauffeur met speciaal aangepast vervoer. Door de chauffeur wordt u tot aan de receptie van het hotel gebracht. Na het inchecken in het hotel wordt u door hotelpersoneel naar uw kamer begeleid.

Voor handbagageGelden de onderstaande voorwaarden en kunnen per maatschappij verschillen:Maximale afmeting: 50x35x30 cm of L+B+H => 115 cm en gewicht 7 of 10 kg per stukMaximaal toegestaan aantal per persoon: 1 stukHet is niet toegestaan om scherpe voorwerpen mee te nemen in uw handbagage.

U mag naast de toegestane handbagage het volgende meenemen:Eén jas en een paraplu of wandelstok.Een looprek, rollator en opklapbare loophulp. Deze worden bij de gate ingenomen en in het vrachtruim geplaatst.

Overzicht van uw medicijnenUw apotheek kan een overzicht van uw medicijnen voor u printen op papier in het Nederland en Engels. Dit overzicht kunt u meenemen naar het buitenland. Het is een document waarin alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Ook staan er eventuele andere bijzonderheden in, bijvoorbeeld als u ergens allergisch voor bent. Makkelijk als u in het buitenland een apotheker of een arts nodig heeft.

Pak uw medicijnen en contactlens benodigdheden in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen.

Hoeveel ruimbagage mag ik meenemenU mag tussen de 15 en 45 kg meenemen en is per maatschappij verschillend. Bij vluchten vanuit NL zit uw bagage niet standaard meer bij uw vlucht, u betaald hiervoor per persoon per vlucht ongeveer tussen de € 5,– en € 50,– voor.

Meenemen medische bagage (bij vertrek uit België, Nederland of Duitsland)Medische bagage moet minimaal 3 tot 5 dagen voor de vlucht aangemeld worden.Maximaal gewicht mag afhankelijk van de maatschappij waar u meevliegt in NL 15 kg en in DE en BE 35 kg bedragen en er is een specificatielijst nodig waaruit de bagage bestaat. De doktersverklaring t.b.v. de medische bagage en het betreffende gewicht is per maatschappij verschillen tussen 1 tot 3 weken.

Meenemen van rolstoel/scootmobiel/hulpmiddelenAls u in de EU woont en een doktersverklaring voor de noodzaak hebt heeft u het recht om 2 hulpmiddelen gratis mee te nemen bij Europesche luchtvaartmaatschappijUw mobiliteitsmiddel(en) moeten minimaal 3 -5 dagen voor de vlucht, met de volgende gegevens van u, aangemeld worden:

Het soort rolstoel (hand aangedreven of elektrisch), soort accu en de eigenschappen;PS. Alleen elektrische rolstoelen met een droge- of gelaccu worden geaccepteerd!

Het gewicht en de afmetingen van de rolstoel; Hoogte van de rolstoel in België moet terug gebracht worden tot 86 cm.

Het is toegestaan uw krukken, looprek, rollator of opklapbare loophulp, met een maximaal gewicht van 5-7 kg, meenemen tot aan de gate. De rolstoel zelf mag niet altijd meegenomen worden naar de gate verschilt per maatschappij. De krukken mogen aan boord worden meegenomen. Een looprek, rollator en opklapbare loophulp worden bij de gate ingenomen en in het vrachtruim geplaatst.

Uw hulpmiddelen volgen de normale bagageroute waarbij de kans op beschadigingen aanwezig is. Vandaar is het raadzaam op locatie te huren of uw zaken zeer goed in te pakken en te beschermen. Indien u hulpmiddelen beschadigen kunt u niks claimen bij de luchtvaart maatschappij of ons, verzeker uw hulpmiddelen indien mogelijk allrisk voor uw vakantie periode.

Vliegen vanuit NederlandKunt u gratis 2 hulpmiddelen en medische bagage met het vliegtuig mee te nemen.

Vliegen vanuit BelgiëBij aantal Belgische vliegmaatschappijen wordt bij de acceptatie van elektrische rolstoelen het vermogen van de accu’s op 300watt begrensd, de hoogte op 86cm en mogen er per vlucht maar 1 stuk mee.Wij adviseren u indien dit in uw situatie zo is vanaf Düsseldorf te vliegen.

Vliegen vanaf DüsseldorfKunt u gratis 2 hulpmiddelen en medische bagage met het vliegtuig mee te nemen.De ervaringen naar Tenerife met Air Berlin vanaf deze locatie zijn zeer goed. U mag namelijk kosteloos parkeren. U betaalt alleen de reserveringskosten voor de parkeerplaats. Met uw elektrische rolstoel mag u tot het vliegtuig rijden. Vandaar wordt u met de minirolstoel uit het vliegtuig naar uw stoel gebracht. Uw eigen rolstoel wordt in een speciale container geplaatst en geladen. Bij aankomst krijgt u bij het verlaten van het vliegtuig uw eigen rolstoel weer terug.

Hoe te boekenOm teleurstellingen te voorkomen raden we u aan vroeg te boeken om de bestemming van uw keuze vast te kunnen zetten. Sommige bestemming worden zelfs al 2 jaar van te voren geboekt door beperkte aanbod van aangepaste locaties raden wij u aan al vroeg te boeken en uw reis via annuleringen en reisverzekering veilig te stellen. Op deze wijze kunnen wij op tijd regelen en heeft u de meeste kans op directe vluchten vaak voor lagere prijzen, speciaal transfers, beschikbaarheid van een aangepaste kamer, zorg en hulp- of mobiliteitsmiddelen.

Onze medewerkers zitten klaar om uw e-mails met uw aanvragen aan te nemen en voor u een stressvrije vakantie naar de door u gewenste bestemming te regelen.

Van aanvraag tot vrijblijvende offerteVia de website kunt u online uw boekingswensen via het aanvraagformulier kenbaar maken.

Om uw aanvraag tot een offerte te kunnen verwerken, hebben wij de volgende gegevens van u nodig:

 • Uw naam, adres, geboortedatum, het aantal personen en beperkingen?
 • Gewenste vakantieland, accommodatie, soort kamer en periode?
 • Of u zorg, hulp- of mobiliteitsmiddelen nodig heeft, zo ja welke?
 • Of u transfers nodig heeft vanaf uw verblijf tot vliegveld, op de vliegvelden en tot uw accommodatie?

Door onze medewerkers wordt gecheckt of:

 • een directe vlucht met gewenste beenruimte beschikbaar is
 • of er in de accommodatie het gewenste verblijf beschikbaar is
 • of benodigde transfers, begeleiding, zorg, hulp- of mobiliteitsmiddelen beschikbaar zijn en geboekt kunnen worden

Deze informatie wordt verwerkt in een vrijblijvende offerte en per mail (of post) naar u toegestuurd.

Afhankelijk van de locatie kan er bijvoorbeeld:

 • Hulp voor het in- en uitpakken geregeld worden
 • Hulp bij met eten geregeld worden
 • Hulp bij het zwemmen of activiteiten ondernemen geregeld worden
 • Vervangende mantelzorg

Omzetten thuiszorg indicatieHeeft u thuiszorg en wilt die meenemen naar uw vakantie locatie in het buitenland? Dat kan bij een beperkt aantal locaties kunnen we uw thuiszorg indicatie kosteloos laten omgezet naar uw accommodatie. Challenge Resorts & Travel helpt u bij de aanmelding.

ThuiszorgOp Tenerife krijgt u bijvoorbeeld de thuiszorg die u gewend ben gegeven door een ervaren Duits of Nederlandstalige verpleegkundige. Afhankelijk van uw situatie kan de rekening voor de thuiszorg door onze partner of u zelf gedeclareerd worden in Nederland. U heeft zo geen extra kosten voor thuiszorg. Wilt u meer weten, hoe andere de thuiszorg ervaren hebben, lees dan het reisverslag bij Tenerife van “Op vakantie met thuiszorg”. Op de meeste locaties kunnen wij thuiszorg voor u regelen met uitzondering van Italië.

Huurkosten voor hulpmiddelenEventuele huurkosten voor hulpmiddelen komen soms wel voor vergoeding in aanmerking zoals scootmobiel of hoog/laag bed vallen afhankelijk van u woon situatie. Verschillende klanten uit zowel België als uit Nederland hebben met succes de kosten voor hulpmiddelen teruggekregen.

DialyseDe kosten voor de dialyse en het vervoer van en naar het dialyse center worden door uw verzekering gedragen. De betreffende rekeningen worden bijvoorbeeld op Tenerife rechtstreeks gedeclareerd bij uw verzekeringsmaatschappij.

Hulp- en mobiliteitsmiddelenOp de meeste locaties werken wij samen met locale hulp- en mobiliteitsmiddelen verhuurbedrijven en kunnen wij u op de meeste locaties voorzien van uitgebreid aanbod.

Desgewenst kunt u via uw eigen zorgwinkel uw hulpmiddelen voor de vakantieduur huren en meenemen op reis.

Paspoort of ID-kaart U dient over een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart te beschikken. Deze dienen nog geldig te zijn op de dag van terugkomst.

Medisch paspoortIndien u medicijnen dient te gebruiken is het verstandig om een medicijnenpaspoort, in het Engels, mee te nemen. Hierin moeten de werkzame stoffen van het medicijn staan vermeld. In geval van verlies van uw medicijnen kan de apotheek/ziekenhuis in het vakantieland zien welk medicijn u gebruikt. Dit paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Buiten EuropaGaat u buiten Europa en u hebt een Rabobank of ABN Amro pas,laat dan de buiten Europa sperring op uw rekening opheffen, voor de duur van uw vakantie.

AlgemeenBreng rust in uw vakantie. Maak een vakantiechecklist gespitst op uw situatie om te voorkomen dat u belangrijkespullen vergeet.

 • Een bungalowbootvakantie geboekt en deze zelf geannuleerd wegens mijn angst om met mijn elektrische rolstoel in de sneeuw op een bevroren stijger te rijden.Door Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten is het gelukt de vakantie te verzetten naar een andere periode zonder dat het al geïnvesteerde geld weg was en wij er eigenlijk geen recht op hadden.
 • Op vakantie en op Schiphol er achter komen dat de oplader van de rolstoel vergeten was.Al voor de landing op Tenerife was er een huur oplader geregeld.
 • Op Tenerife een lekke band met de rolstoel.Gebeld en een half uur later was de rolstoelband gerepareerd.
 • Op vakantie in Bodrum was een van mijn voorwielen van de rolstoel kapot.Gebeld en door Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten werd een nieuw wiel via de importeur geregeld en een noodreparatie ter plaatsen uitgevoerd.
 • Tijdens vakantie opgenomen met een blaasontsteking.Gebeld en er werd een tolk en assistentie voor bij het ziekenhuis geregeld. Met extra geregelde hulpmiddelen toch nog een deel van de vakantie in hotel kunnen doorbrengen. Naderhand geholpen met via de annuleringsverzekering een deel van de kosten van de vakantie terug te krijgen.
 • Tijdens vakantie in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking.Gebeld en alles werd geregeld om een vriendin als extra ondersteuning in te vliegen. Naderhand werd ik geholpen met via de annuleringsverzekering een deel van de kosten van de vakantie terug te krijgen.
 • Vakantie geboekt en betaald maar een dag later toch van afgezien.Zonder problemen werd het gehele bedrag een dag later terug betaald.
 • Paar dagen voor dat we op vakantie gingen naar Katwijk was het zelfs nog mogelijk, wegens ziekenhuis opnamen, om de vakantie te verschuiven.
 • Op de terugweg met het vliegtuig van de Canarische eilanden vier uur vertraging gehad. Met hulp van de stichting ARVG € 400,– per persoon terug gehad.

Heeft u uw antwoord niet gevonden, mail ons dan uw vraag.